Gasilstvo

Vetrni vrh: pohodnik zdrsnil čez skalni previs

Intervencija2018-08-04reevanje-pohodnika-7V nedeljskem popoldnevu se je blizu druge ure na Vetrnem Vrhu (Občina Radeče) pri padcu poškodoval moški, ki je med pohodom padel čez skalne previse približno 25-30m v globino.

K sreči v tem neljubem pripetljaju ni bil sam in ženska, ki mu je delala družbo med pohodom, ga je uspela že sama spraviti na ozko skalno polico, od koder ni bilo več nevarnosti nadaljnjega zdrsa ali padca ter poklicati na pomoč.

Ob nesreči pri rekreativni dejavnosti dvojice iz domačih krajev so bili aktivirani gasilci iz PGD Radeče in PGD Svibno ter po posvetus celjskim Regijskim centrom za obveščanje še PGD Laško, saj med opremo radeških gasilcev ni zadostnih pripomočkov, namenjenih za tako kompleksno reševanje iz globin oz višin, medtem ko imajo laški kolegi iz gasilskih vrst ustezno vrvno tehniko kot tudi večje število intervencij tovrstnega značaja za seboj.

Sreča v nesreči je bila, da se je dokaj blizu kraja nesreče že nahajalo vozilo NMP Laško, kateri so sicer opravljali neko drugo intervencijo, vendar ob obvestilu, da je pohodnik zgrmel v globino, bili prioritetno preusmerjeni k moškemu, ki je obtičal na skalni polici.

Ob prihodu gasilcev v bližino kraja dogodka (Zagrad) pa se je pojavila težava, saj se je prekinila edina zveza s ponesrečencem - njegovi sopotnici na pohodu se je namreč izpraznila baterija na mobilnem telefonu in gasilske ekipe so morale preko glasnega klicanja in poslušanja povratnih glasov poiskati natančno lokacijo. Po približno dvajsetih minutah jim je vendarle uspelo najti oba pohodnika, in pričelo se je reševanje.

Teren sicer ni bil skalnat, pač pa prekrit več ali manj z gozdnimi površinami, je pa tamkajšnji naklon zelo strm in je bilo zato reševanje po pobočju toliko bolj zahtevno. Zaradi nedostopnega terena je bil iznos poškodovanca z nosili brez strokovnega pristopa, primerne opreme in vrvne tehnike nemogoč, in tu se je izkazala kot dobra odločitev aktiviranje PGD Laško, ki so največ prispevali z vidika samega taktičnega postopka in opremljenosti. V zaključni fazi reševanja so na pomoč prišli še gorski reševalci iz Gorske reševalne službe Ljubljana.

Poškodovanca so gasilci z nosili prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga ob 15.35 reševalci NMP Laško oskrbeli ob pomoči še dveh gasilcev iz Svibna (ki sicer opravljata poklic reševalca v poklicnem življenju). Imobilizirani pohodnik je bil pri zavesti, je pa izrazil hudo bolečino v levem ramenu in desnem kolku.

Vsi gasilci so zapustili kraj dogodka ob 15.45, skupno jih je bilo 28 prisotnih na zahtevnem terenskem reševanju 10 iz PGD Radeče, 9 iz PGD Svibno in 9 iz PGD Laško.

Ob nedeljski nesreči se je v praksi izkazalo, kako pomembno je sodelovanje zlasti med domačimi gasilskimi enotami, ravno pred pol leta je namreč potekala vaja v izvedbi PGD Svibno in PGD Radeče, v sklopu katere je bil opravljen ogled ravno takšnih, težko dostopnih točk.

Vir informacij: Jano Sonc, vodja intervencije (PGD Radeče) in Roman Ferle, vodja gasilske ekipe v PGD Svibno

Foto: arhiv PGD Radeče

Share
Ostale novice iz Posavja