Gasilstvo

Gasilska zveza Radeče na svečanosti ob 150-letnici gasilstva v Metliki

150-let-gasilstva2019-09-08-7mGZ-RadeeV nedeljo je v prestolnici Bele Krajine potekala slovesnost ob 150-letnici slovenskega gasilstva, katera se je začela že v dopoldanskem času s slavnostno akademijo ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije, popoldne pa se je skozi center Metlike, ki velja za zibelko gasilstva na naših tleh (prav tam je bilo namreč ustanovljeno prvo slovensko prostovoljno gasilsko društvo) velika parada uniformiranih gasilcev, med katerimi je bilo tudi 17 članov Gasilske zveze Radeče.

S strumnim korakom je več kot 4500 gasilcev in gasilk iz vseh pokrajinskih regij sodelovalo v usklajeni predstavitvi, sledili so jim ešaloni drugih pripadnikov sil zaščite in reševanja ter pester motoriziran ešalon vozil.

Na čelu ešalona celjske regije, kamor se je gasilski razdelitvi uvršča Gasilska zveza Radeče, je stopal regijski poveljnik Bojan Hrepevnik, za njim pa, med številnimi drugimi, tudi 14 radeških gasilcev, med katerimi sta bila tudi predsednik in poveljnik GZ Radeče, Rado Mrežar in Karl Klembas, tri gasilke pa smo korakale v ešalonu Sveta članic GZS.

Posavsko regijo, na čelu katere je bil regijski poveljnik Gašper Janežič, je zastopalo 175 predstavnikov iz brežiške, krške in sevniške gasilske zveze, v katerih skupno deluje 71 prostovoljnih gasilskih društev. Če pa k temu številu prištejemo še 17 pripadnikov Gasilske zveze Radeče (ki je sicer kot omenjeno po gasilski razdelitvi uvrščena v celjsko regijo, statistično in razvojno pa je občina Radeče del posavske regije) se je Metliki zbralo blizu 200 posavskih gasilcev in gasilk.

Po izvedeni paradi vseh 22 ešalonov so zbranim spregovorili predsednik Gasilske zveze Metlika, Martin Štubljar, župan metliške občine, Darko Zevnik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik ter slavnostni govornik, predsednik Vlade Republike Slovenije, Marjan Šarec.

Po besedah slednjega je današnje gasilstvo na Slovenskem na najvišjem možnem nivoju. »Biti gasilec je čast, je odgovornost in pomeni predvsem delati za sočloveka in za svojo državo. Tudi oprema ne pomaga nič, če ni tistega najpomembnejšega, to sta duša in srce ter skrb za sočloveka.« Premier Šarec priznava, da gasilci niso zmeraj uživali ugleda, ki si ga zaslužijo - prebivalci se dostikrat niso zavedali pomena gasilstva. »Ker pa se število nesreč, požarov, žleda, poplav povečuje, je zrasla tudi ta zavest. Kajti ko vsi drugi obupajo, se ustrašijo, odidejo - takrat vztraja gasilec.«

Kot pravijo podatki Gasilske zveze Slovenije ta krovna gasilska organizacija združuje več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev (od tega je 40.000 operativcev), ki so organizirani v 1341 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, in približno 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

Hkrati s 150-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 150-letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujemo še 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

In če se za začetek organiziranega delovanja na Slovenskem šteje 19. september 1869, ko so v Metliki na pobudo graščaka Josipa Savinška ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem oz. t. i. požarno brambo, v spoštljivo dolgi tradiciji ne zaostaja prav dolgo niti drugo najstarejše posavsko gasilsko društvo - po najstarejšem PGD Krško (ustanovljenem leta 1871) je namreč že leto kasneje začelo delovati PGD Radeče, ki bo čez tri leta praznovalo istovrstni jubilej - svojo 150-letnico.

Parade v Metliki se je udeležilo 7 uniformiranih gasilcev in gasilk ter dve spremljevalki gasilki iz PGD Radeče, 5 iz PGD Svibno, 3 iz PGD Vrhovo in dva funkcionarja Gasilske zveze Radeče (sicer en član PGD Jagnjenica in en član PGD Vrhovo).

Foto: D.J in GZ Metlika

Share
Ostale novice iz Posavja