Teden pisanja z roko v radeški šoli


O-Radee-Teden-pisanja-z-roko-2020-03Tudi v letošnjem šolskem letu so se na JZ OŠ Marjana Nemca Radeče pridružili akciji Teden pisanja z roko, ki je potekala od 20. do 24. januarja 2020. Akcijo že peto leto organizira društvo Radi pišemo z roko, ki nas želi na različne načine vzpodbuditi k pisanju z roko, ki žal vedno bolj izginja in se umika elektronskim zapisom.

Zapisali so, da naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko, da si informacije, ki jih zapišemo na ta način, bolje in za dalj časa zapomnimo. Prav tako, naj bi se nam pri pisanju z roko porodilo več idej, bolj pa bi se naj ohranjala tudi naša pozornost. Tega si prav gotovo želijo tudi v šoli, zato skušajo učence na različne načine motivirati, da bi čim pogosteje pisali z roko. Prav zato so se omenjeni akciji pridružili tudi letos.

Osrednja tema letošnje akcije je bila »V naši družini radi pišemo z roko«. Na radeški šoli so izvedli dve dejavnosti, v kateri so poleg učencev vključili tudi strokovne delavce in starše oz. družinske člane naših učencev.

Učitelji so na listke z roko zapisali misli, ki so zdaj razstavljeni v šolski knjižnici. Učenci si z zanimanjem ogledujejo razstavo, berejo zapisane misli in ugotavljajo »Le kateri učitelj tako piše?«.

Pri tem imajo veliko težav, saj se je večina od sodelujočih pri pisanju potrudila bolj kot običajno in učenci težko prepoznavajo pisave. V pomoč jim je knjiga, ki so jo ob akciji pisanja z roko izdelali v lanskem šolskem letu. Vanjo so učenci in zaposleni zapisovali misli in se pod njih podpisali. Zdaj se učenci zabavajo in tudi jezijo, ko primerjajo pisave in ugotavljajo, kateri učitelj je zapisal misel, ki je na letošnji razstavi. Zanimivi so tudi komentarji učencev, ko razmišljajo o naših pisavah in vsebini zapisanega.

Prav tako so učence od 1. do 5. razreda povabili, da doma prosijo svoje starše in ostale družinske člane, da jim s svojo pisavo nekaj zapišejo. V šolo so prinesli raznovrstne zapise, ki so jih razstavili na hodniku pred učilnicami 3. in 4. razreda.

Teden pisanja z roko se je že zaključil, še vedno pa si lahko vsi, ki stopijo v šoli oz v njej preživljajo svoj delovnik, ogledajo razstavljene izdelke.

Učenci bodo do 18. februarja reševali nagradno uganko in pozorno opazovali, kako njihovi učitelji pišejo. Najboljši opazovalci bodo nagrajeni, saj jim bo podjetje VIVAPEN d.o.o. podarilo lepe praktične nagrade, ki bodo nagrajence vzpodbudile, da bodo še naprej radi pisali z roko.

Pripravila: Joža Jeran, knjižničarka OŠ Radeče


   

Share
Ostale novice iz Posavja